Fritak fra lovpålagt renovasjon kan gis dersom en bolig av ulike årsaker blir stående ubebodd i mer enn 6 måneder. Dersom boligen står tom mindre enn 6 måneder gis ikke fritak.

Fritak gis normalt fra 6 måneder til 3 år om gangen, dersom begrunnelsen gir grunnlag for det. Ved innvilget fritak henter IRS inn beholdere. Kostnadene inngår i behandlingsgebyret som for tiden er kr 500,-. Dersom fritaket ønskes forlenget må det søkes om det før fritaket er utgått.

Det kan gis permanent fritak for eiendommer og boliger som er å betrakte som ubeboelig på grunn av forfall. Det kreves bildedokumentasjon som viser innvendig og utvendig tilstand av bygningen.

Fritak fra lovpålagt slamtømming kan gis dersom en bolig av ulike årsaker blir stående ubebodd i mer enn 12 måneder. Dersom boligen står tom mindre enn 12 måneder gis ikke fritak.

Ved enkeltvedtak om periodevis fritak for slamtømming, gjør vi oppmerksom på at det er eiers plikt å påse at slamanlegget ikke blir benyttet. Anleggseieren er ansvarlig for skade som et avløpsanlegg volder fordi kapasiteten ikke strekker til, eller fordi vedlikeholdet har vært utilstrekkelig (jf. Lov om forurensing § 24a).

Det kreves dokumentasjon om frakobling av vanntilførsel fra autorisert rørlegger og autorisert rørlegger skal også dokumentere eventuell tilkobling. Tanken må være tom før det gis
fritak.

Bruk dette skjemaet

Side 1 gjelder renovasjon og side 2 gjelder slamtømming.